Joao Farinha Amaral – verpleegkundige LIZ

“Ik werk op de langdurige intensieve zorgafdeling (LIZ) bij Inforsa. Hier heb ik de mogelijkheid gekregen om naast mijn werk op de afdeling ook onderdeel te zijn van het ECT-centrum. Mijn eerste kennismaking met shocktherapie (ECT) was rond 2012. Ik was erg positief verrast over de effecten van deze behandelmethode. En toen ik hoorde dat we bij Inforsa een eigen centrum gingen inrichten wilde ik hier direct onderdeel van zijn. Inmiddels werk ik hier al 8 jaar.

Cliënten komen bij ons voor langdurige opnames en hebben vaak te maken met hardnekkige problematiek. Soms moet je daarom genoegen nemen met kleine stapjes die in het proces gemaakt worden. Maar ik heb het ook gezien dat cliënten soms enorme stappen zetten in hun vooruitgang. Een voorbeeld hiervan is een cliënt die al jaren in de afgezonderde afdeling verbleef en alleen maar ‘oergeluiden’ kon maken. Tijdens de ECT-behandeling knapte hij zo goed op dat ik hem ineens buiten zag lopen met een boodschappenkar, waar hij mij begroette en vertelde hoe het verder met hem ging. Inmiddels is deze cliënt ontslagen uit de kliniek en gaat nu naar een minder zware kliniek. Ik kom hem af en toe nog in het winkelcentrum tegen, samen met zijn vader.

Wat je vaak ziet is dat cliënten die alleen te begeleiden waren in een afzondering of in een kamerprogramma, na ECT-behandelingen wel op de afdeling met andere cliënten kunnen komen. Ze bouwen vrijheden op en hebben vaak veel minder of zelfs helemaal geen last meer van bijvoorbeeld stemmen. Overplaatsing naar een minder intensieve kliniek is dan opeens weer wel mogelijk. Vaak benoemen deze cliënten ook zelf wat ze goed vinden gaan en dat maakt ze ook vrolijker dat er eindelijk wat perspectief is.”