Eline Eding – verpleegkundige LIZ

“Ik werk ruim 5 jaar bij de langdurige intensieve zorg (LIZ) bij Inforsa. Het is een afdeling waar cliënten langdurig verblijven die niet terecht kunnen bij de reguliere ggz, omdat ze bijvoorbeeld agressief of ontwrichtend gedrag vertonen. Voordat ze bij ons komen wordt er al veel geprobeerd met medicatie en behandelingen, maar dit blijkt helaas niet altijd voldoende.

Wat ik zo mooi vind aan mijn werk is dat ik de cliënt grotendeels erg zie opknappen. Ze voelen zich minder depressief en ervaren weer kleine geluksmomentjes. Dit spreken de cliënten ook letterlijk uit. Ze hebben minder last van ‘stemmen’ of hun psychose en ervaren hierdoor minder lijdensdruk. ECT (shocktherapie) is een ingrijpende behandeling en daarom zijn de successen voor mij zo belangrijk. Dat is waarom ik dit werk doe; mensen helpen om zich beter te voelen.

Ik zie ook dat er minder agressie op de vloer is en dat er minder mensen opgesloten hoeven te worden op hun kamer. De cliënten bloeien op en ervaren weer positieve momenten. Er zijn natuurlijk ook voorbeelden van heftige casussen, die onder andere door de ECT-behandeling dusdanig zijn opgeknapt dat deze cliënten vanuit ons door konden stromen naar een vervolglocatie. We werken met een pittige doelgroep, waardoor het altijd als een groot succes voelt als de cliënt onze afdeling weer mag verlaten.

Toen het ECT-centrum bij ons opende ging een collega van mij hier werken. Door de verhalen die deze collega vertelde raakte ik geïnteresseerd en daarom ben ik al snel ook op deze afdeling gaan werken. Ik ben me meer gaan verdiepen in deze vorm van behandelen. Het is een ingrijpende behandeling, die voor veel mensen gezien kan worden als een effectief ‘laatste redmiddel’. Ik heb inmiddels al gezien dat ECT daadwerkelijk mensen kan helpen en als ik op deze manier mijn steentje bij kan dragen aan het herstelproces van de cliënt, dan doe ik dat graag.

De cliënten die bij ons aankomen zijn met name therapieresistent. Dit houdt in dat zij onvoldoende reageren op de standaard medicatie die wij anders voorschrijven. Vooral mensen die last hebben van een depressie of schizofrenie komen bij ons. Een deel van deze mensen volgt de behandeling vrijwillig, een ander deel komt hier onder dwang. Dit is mogelijk omdat Inforsa het enige ECT-centrum in Nederland heeft dat werkt vanuit een gesloten setting. Gedwongen opname is natuurlijk het laatste dat we willen en daarom proberen we altijd eerst de samenwerking aan te gaan met de cliënt. Iedere cliënt vanuit heel Nederland is welkom bij Inforsa.”